Quantcast

qt5 fails to build

classic Classic list List threaded Threaded
5 messages Options
db
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

qt5 fails to build

db
On 10.8.5. I don't know if #52922 is related. Should I open a ticket?

Here's the log shortened to its last lines

:info:build /opt/local/bin/clang++-mp-4.0 -c -pipe -arch x86_64 -stdlib=macports-libstdc++ -isysroot /Applications/Xcode.app/Contents/Developer/Platforms/MacOSX.platform/Developer/SDKs/MacOSX10.8.sdk -mmacosx-version-min=10.8 -O2 -std=c++1z -fvisibility=hidden -fvisibility-inlines-hidden -fno-exceptions -Wall -W -Wdate-time -fPIC -DQT_NO_MTDEV -DQT_NO_LIBUDEV -DQT_NO_EVDEV -DQT_NO_TSLIB -DQT_NO_LIBINPUT -DQMEDIA_AVF_CAMERA -DQT_NO_EXCEPTIONS -D_LARGEFILE64_SOURCE -D_LARGEFILE_SOURCE -DQT_NO_DEBUG -DQT_NO_KEYWORDS -DQT_PLUGIN -DQT_MULTIMEDIA_LIB -DQT_GUI_LIB -DQT_NETWORK_LIB -DQT_CORE_LIB -I. -I../../../../include/QtMultimedia/5.7.1 -I../../../../include/QtMultimedia/5.7.1/QtMultimedia -I../../../../include -I../../../../include/QtMultimedia -I/opt/local/libexec/qt5/lib/QtGui.framework/Headers/5.7.1 -I/opt/local/libexec/qt5/lib/QtGui.framework/Headers/5.7.1/QtGui -I/opt/local/libexec/qt5/lib/QtGui.framework/Headers -I/opt/local/libexec/qt5/lib/QtCore.framework/Headers/5.7.1 -I/opt/local/libexec/qt5/lib/QtCore.framework/Headers/5.7.1/QtCore -I/opt/local/libexec/qt5/lib/QtNetwork.framework/Headers -I/opt/local/libexec/qt5/lib/QtCore.framework/Headers -I.moc -I/Applications/Xcode.app/Contents/Developer/Platforms/MacOSX.platform/Developer/SDKs/MacOSX10.8.sdk/System/Library/Frameworks/OpenGL.framework/Headers -I/Applications/Xcode.app/Contents/Developer/Platforms/MacOSX.platform/Developer/SDKs/MacOSX10.8.sdk/System/Library/Frameworks/AGL.framework/Headers -I/opt/local/libexec/qt5/mkspecs/macx-clang -F/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_aqua_qt5/qt5-qtmultimedia/work/qtmultimedia-opensource-src-5.7.1/lib -F/opt/local/libexec/qt5/lib -o .obj/avfcameraflashcontrol.o avfcameraflashcontrol.mm
:info:build avfcamerautility.mm:555:92: error: property 'firstObject' not found on object of type 'NSArray *'
:info:build         AVFrameRateRange *range = captureDevice.activeFormat.videoSupportedFrameRateRanges.firstObject;
:info:build                                                                                            ^
:info:build 1 error generated.
:info:build make[4]: *** [.obj/avfcamerautility.o] Error 1
:info:build make[4]: *** Waiting for unfinished jobs....
:info:build make[4]: Leaving directory `/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_aqua_qt5/qt5-qtmultimedia/work/qtmultimedia-opensource-src-5.7.1/src/plugins/avfoundation/camera'
:info:build make[3]: *** [sub-camera-make_first] Error 2
:info:build make[3]: Leaving directory `/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_aqua_qt5/qt5-qtmultimedia/work/qtmultimedia-opensource-src-5.7.1/src/plugins/avfoundation'
:info:build make[2]: *** [sub-avfoundation-make_first] Error 2
:info:build make[2]: Leaving directory `/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_aqua_qt5/qt5-qtmultimedia/work/qtmultimedia-opensource-src-5.7.1/src/plugins'
:info:build make[1]: *** [sub-plugins-make_first] Error 2
:info:build make[1]: Leaving directory `/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_aqua_qt5/qt5-qtmultimedia/work/qtmultimedia-opensource-src-5.7.1/src'
:info:build make: *** [sub-src-make_first] Error 2
:info:build make: Leaving directory `/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_aqua_qt5/qt5-qtmultimedia/work/qtmultimedia-opensource-src-5.7.1'
:info:build Command failed:  cd "/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_aqua_qt5/qt5-qtmultimedia/work/qtmultimedia-opensource-src-5.7.1" && /usr/bin/make -j2 -w
:info:build Exit code: 2
:error:build Failed to build qt5-qtmultimedia: command execution failed
:debug:build Error code: CHILDSTATUS 85137 2
:debug:build Backtrace: command execution failed
:debug:build     while executing
:debug:build "system {*}$notty {*}$nice $fullcmdstring"
:debug:build     invoked from within
:debug:build "command_exec build"
:debug:build     (procedure "portbuild::build_main" line 8)
:debug:build     invoked from within
:debug:build "$procedure $targetname"
:debug:build Registry error: qt55-qtbase not registered as installed & active.
:error:build See /opt/local/var/macports/logs/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_aqua_qt5/qt5-qtmultimedia/main.log for details.
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: qt5 fails to build

Ryan Schmidt-24

> On Apr 7, 2017, at 12:58, db <[hidden email]> wrote:
>
> On 10.8.5. I don't know if #52922 is related. Should I open a ticket?
>
> Here's the log shortened to its last lines
>
> :info:build /opt/local/bin/clang++-mp-4.0 -c -pipe -arch x86_64 -stdlib=macports-libstdc++ -isysroot /Applications/Xcode.app/Contents/Developer/Platforms/MacOSX.platform/Developer/SDKs/MacOSX10.8.sdk -mmacosx-version-min=10.8 -O2 -std=c++1z -fvisibility=hidden -fvisibility-inlines-hidden -fno-exceptions -Wall -W -Wdate-time -fPIC -DQT_NO_MTDEV -DQT_NO_LIBUDEV -DQT_NO_EVDEV -DQT_NO_TSLIB -DQT_NO_LIBINPUT -DQMEDIA_AVF_CAMERA -DQT_NO_EXCEPTIONS -D_LARGEFILE64_SOURCE -D_LARGEFILE_SOURCE -DQT_NO_DEBUG -DQT_NO_KEYWORDS -DQT_PLUGIN -DQT_MULTIMEDIA_LIB -DQT_GUI_LIB -DQT_NETWORK_LIB -DQT_CORE_LIB -I. -I../../../../include/QtMultimedia/5.7.1 -I../../../../include/QtMultimedia/5.7.1/QtMultimedia -I../../../../include -I../../../../include/QtMultimedia -I/opt/local/libexec/qt5/lib/QtGui.framework/Headers/5.7.1 -I/opt/local/libexec/qt5/lib/QtGui.framework/Headers/5.7.1/QtGui -I/opt/local/libexec/qt5/lib/QtGui.framework/Headers -I/opt/local/libexec/qt5/lib/QtCore.framework/Headers/5.7.1 -I/opt/local/libexec/qt5/lib/QtCore.framework/Headers/5.7.1/QtCore -I/opt/local/libexec/qt5/lib/QtNetwork.framework/Headers -I/opt/local/libexec/qt5/lib/QtCore.framework/Headers -I.moc -I/Applications/Xcode.app/Contents/Developer/Platforms/MacOSX.platform/Developer/SDKs/MacOSX10.8.sdk/System/Library/Frameworks/OpenGL.framework/Headers -I/Applications/Xcode.app/Contents/Developer/Platforms/MacOSX.platform/Developer/SDKs/MacOSX10.8.sdk/System/Library/Frameworks/AGL.framework/Headers -I/opt/local/libexec/qt5/mkspecs/macx-clang -F/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_aqua_qt5/qt5-qtmultimedia/work/qtmultimedia-opensource-src-5.7.1/lib -F/opt/local/libexec/qt5/lib -o .obj/avfcameraflashcontrol.o avfcameraflashcontrol.mm
> :info:build avfcamerautility.mm:555:92: error: property 'firstObject' not found on object of type 'NSArray *'
> :info:build         AVFrameRateRange *range = captureDevice.activeFormat.videoSupportedFrameRateRanges.firstObject;
> :info:build                                                                                            ^
> :info:build 1 error generated.
> :info:build make[4]: *** [.obj/avfcamerautility.o] Error 1
> :info:build make[4]: *** Waiting for unfinished jobs....
> :info:build make[4]: Leaving directory `/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_aqua_qt5/qt5-qtmultimedia/work/qtmultimedia-opensource-src-5.7.1/src/plugins/avfoundation/camera'
> :info:build make[3]: *** [sub-camera-make_first] Error 2
> :info:build make[3]: Leaving directory `/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_aqua_qt5/qt5-qtmultimedia/work/qtmultimedia-opensource-src-5.7.1/src/plugins/avfoundation'
> :info:build make[2]: *** [sub-avfoundation-make_first] Error 2
> :info:build make[2]: Leaving directory `/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_aqua_qt5/qt5-qtmultimedia/work/qtmultimedia-opensource-src-5.7.1/src/plugins'
> :info:build make[1]: *** [sub-plugins-make_first] Error 2
> :info:build make[1]: Leaving directory `/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_aqua_qt5/qt5-qtmultimedia/work/qtmultimedia-opensource-src-5.7.1/src'
> :info:build make: *** [sub-src-make_first] Error 2
> :info:build make: Leaving directory `/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_aqua_qt5/qt5-qtmultimedia/work/qtmultimedia-opensource-src-5.7.1'
> :info:build Command failed:  cd "/opt/local/var/macports/build/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_aqua_qt5/qt5-qtmultimedia/work/qtmultimedia-opensource-src-5.7.1" && /usr/bin/make -j2 -w
> :info:build Exit code: 2
> :error:build Failed to build qt5-qtmultimedia: command execution failed
> :debug:build Error code: CHILDSTATUS 85137 2
> :debug:build Backtrace: command execution failed
> :debug:build     while executing
> :debug:build "system {*}$notty {*}$nice $fullcmdstring"
> :debug:build     invoked from within
> :debug:build "command_exec build"
> :debug:build     (procedure "portbuild::build_main" line 8)
> :debug:build     invoked from within
> :debug:build "$procedure $targetname"
> :debug:build Registry error: qt55-qtbase not registered as installed & active.
> :error:build See /opt/local/var/macports/logs/_opt_local_var_macports_sources_rsync.macports.org_release_tarballs_ports_aqua_qt5/qt5-qtmultimedia/main.log for details.


That does look like the error described in #52922, but it is marked as fixed.

What version of Xcode do you have on Mountain Lion? If it's not 5.1.1, upgrade to that, and the corresponding version of the command line tools.

db
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: qt5 fails to build

db
On 8 Apr 2017, at 03:18, Ryan Schmidt <[hidden email]> wrote:
> That does look like the error described in #52922, but it is marked as fixed.
> What version of Xcode do you have on Mountain Lion? If it's not 5.1.1, upgrade to that, and the corresponding version of the command line tools.

Xcode 5.1.1, up-to-date CLT. Do you want me to reopen #52922 and attach the main.log?
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: qt5 fails to build

Ryan Schmidt-24

> On Apr 9, 2017, at 04:18, db <[hidden email]> wrote:
>
> On 8 Apr 2017, at 03:18, Ryan Schmidt <[hidden email]> wrote:
>> That does look like the error described in #52922, but it is marked as fixed.
>> What version of Xcode do you have on Mountain Lion? If it's not 5.1.1, upgrade to that, and the corresponding version of the command line tools.
>
> Xcode 5.1.1, up-to-date CLT. Do you want me to reopen #52922 and attach the main.log?

I'd file a new ticket to start with, and mention #52922.

db
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|  
Report Content as Inappropriate

Re: qt5 fails to build

db
On 9 Apr 2017, at 11:38, Ryan Schmidt <[hidden email]> wrote:
> I'd file a new ticket to start with, and mention #52922.

Fine, #53949.
Loading...